LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL

2019. július IV.
Dübörög a strand- és fesztiválszezon

Visszafordíthatatlanul beköszöntött a nyár. A gyerekeken kívül a felnőttek is megkezdik a szabadságukat. A felhőtlen kikapcsolódás tervezgetése során azonban gondolniuk kell arra is, hogy a pihenésük csak akkor lesz gondtalan, ha nem válnak bűncselekmény áldozatává.

A folyó- és tópartok, a strandok és a különböző fesztiválok csalogatják a rekreálódni, szórakozni vágyókat. A nyaralók pedig gyakran megfeledkeznek arról, hogy a vízpartokon és a fesztiválokon sincsenek biztonságban, hiszen bűnözők a nyári időszakban sem lazítanak.

Az elkövetők ismérvei

– Az elkövetők kinézetben, ruházkodásban és viselkedésben sem különböznek a nyaralóktól, fesztiválozóktól, így könnyen elvegyülnek a tömegben.

– Tudják, hogy a strandolók, koncertrajongók hosszabb ideig lesznek távol a csomagjaiktól, így van idejük tevékenykedni.

Válogatás nélkül lopnak el bármit, ami értékesnek tűnik (papucs, telefon, laptop, táska, napszemüveg). – A tömeget, fesztiváli forgatagot kihasználva a helyszínről gyorsan távoznak, nem keltenek feltűnést.

– Tisztában vannak azzal, hogy az azonosításuk nagyon nehéz a hatóságok számára.

– Előszeretettel tulajdonítják el a gépkocsiban látható helyen hagyott értékeket.

– A nagyobb értéket képviselő kerékpárok is a célpontjaik között vannak.

– A nyaralás idejére üresen hagyott lakóingatlanok kedvelt célpontjai a betörőknek.

– A szexuális erőszak elkövetői gyakran itatják le alkoholos italokkal alkalmi nőismerősüket, illetve kevernek drogokat (pl.: GHB) az italaikba. Minderre kiváló alkalmat teremthet a fesztiválok felszabadult hangulata.

Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá?

– Mielőtt pihenni indul, zárjon be minden ablakot, ajtót a lakásán, tegyen rendet az udvaron, ne hagyjon kint semmi olyan tárgyat, ami a betörő bejutását megkönnyítheti (létra, balta, stb).

– Válasszon olyan szállodát vagy vendégházat, ahol zárt parkoló van. Ne hagyjon tolvajokat vonzó értéket (GPS, laptop táska, kabát, stb.) a gépkocsiban. Mindent vigyen be a szálláshelyre. Nagyobb mennyiségű készpénzt – amennyiben arra nincs szüksége a nyaralás során –, nagy értékű ékszert ne vigyen magával a nyaralásra.

– Amennyiben mégis szeretné értékeit a pihenés során is testközelben tudni, úgy azokat és az okmányait (útlevél, jogosítvány, stb.) zárja be a szoba széfjébe.

Cím: 3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. szám; 3501 Miskolc, Pf. 161.
Telefon: (06-46) 514-523, BM: (31) 23-27; Fax: (06-46) 514-500/27-37, BM: (31) 27-37
E-mail: bunmeg@borsod.police.hu